Jurnalul și 5 beneficii de a avea o practică reflexivă

Pentru că mi s-a deschis apetitul de a scrie, dar și pentru că se aproprie finalul de an în care de obicei mă organizez cu planificarea pe anul următor am spus să scriu și în limba română despre beneficiile unui jurnal care să construiască pe articolul scris acum mai bine de un an aici.

Dacă atunci am vorbit despre creativitate și descărcarea emoțională azi vorbim despre autodescoperire și autocunoaștere.

1. Asta pentru că practica de a ține un jurnal îți oferă un spațiu sigur de explorare a propriilor gânduri și emoții. Este locul unde poți face o reflecție asupra experiențelor de zi cu zi facilitând procesul de dezvoltare a unei înțelegere mai profunde fie că vorbim de lucrurile care pot fi considerate declanșatoare (triggers) pentru o anumită stare, fie că vorbim despre situații sau perspective ce duc la un consum emoțional sau chiar poate că vorbim de butoanele care îți pot fi apăsate când într-o discuție se aduc anumite subiecte în prim plan.

2. A ține un jurnal poate fi și o metodă de clarificare a obiectivelor și priorităților.

Fie că vorbim de obiective personale sau profesionale - e necesar să ai în vedere că a le nota pe foaie nu este suficient pentru a le face să se întâmple. Scrie clar termenul până când vrei să se întâmple, ce acțiuni (abordare KaiZen - pași mici și mini obiective) ai de făcut pentru a te asigura că îndeplinești obiectivele, cine te poate ajuta și ce te poate sabota, care este planul de rezervă când ceva te distrage de pe drumul tău. Toate acestea te ajută la identificarea priorităților și contribuie la concentrarea energiei și resurselor într-un mod eficient.

3. Monitorizarea (da, ai citit bine) progresului personal. Poți folosi culori pentru a te asigura că acțiunile și pașii spre un anumit obiectiv sunt făcuți. Cu ajutorul jurnalului poți urmări, evalua și reproiecta lucrurile pentru a te asigura că îți atingi obiectivele setate. De asemenea, acolo unde lucrurile nu stau chiar cum ți-ai dorit poți reflecta asupra lor și a vedea ce învățăminte valoroase poți să tragi pentru a le folosi în viitor.

4. Însă se știe că oamenii deschiși, calmi și neanxioși au un cerc mai larg de prieteni. Jurnalul te poate ajuta însă să explorezi, construiești și să înțelegi dinamica relațiilor interpersonale. Să reflecți asupra interacțiunilor sociale și cum poți îmbunătății comunicarea și anumite relații pe care dorești să le contruiești.

5. În cazul meu caietul de idei și metode pe care îl am mereu aproape de mine când facilitez sau particip la un training este un jurnal - instrument pentru că mă ajută să îmi consolidez învățarea și dezvoltarea personală și profesională. Poți folosi un jurnal pentru a avea o practică reflexivă asupra experiențelor de învățare - așa le vei înțelege mai bine, vei sedimenta și le vei transforma în ceva ușor de folosit.

Nu o să scriu despre beneficiile gestionării stresului și anxietății pentru că am acoperit acest subiect în articolul menționat mai sus și acolo ți-am dat și niște studii care demonstrează că a avea un jurnal este un obicei menit să ne crească reziliența, să ne antreneze gândirea critică și orientarea spre soluții.

Așa cum nu o să scriu nici despre faptul că a avea un jurnal te poate încuraja să ai o atitudine majoritar pozitivă pentru că vei putea îmbunătății perspectiva, evidenția momentele de bucurie și recunoștință și identifica momentele în care dialogul intern nu este la cote afirmative la adresa ta și poți schimba macazul. Fie că alegi să treci pe o listă toate superputerile tale (sau să te uiți pe una existentă), fie că iei în considerare toate reușitele pe care le-ai menționat în trecut în jurnal sau pur și simplu îți faci o listă de plusuri (+) și minusuri (-) ale situației unde obigatoriu la fiecare minus trebuie să găsești și un plus pentru a vedea echilibru mai degrabă decât înclinarea balanței spre negativ. Toate acestea pot fi ușor realizabile într-un jurnal.

Sunt multe motive pentru care cineva se apucă să țină un jurnal care să nu le fi atins în niciunul dintre articolele pe care le-am scris aici pe blog sau pe cel în engleză, fie că o face ca o practică recurentă în timp, fie că o face cu inconsecvență (chiar și acesta poate fi un semn că poți lucra la stabilitatea ideilor și acțiunilor pentru a îți atinge obiectivele) - ideile de mai sus se păstrează. A ține un jurnal intră la capitolul obiceiuri sănătoase într-o viață haotică - iar a cultiva obiceiuri sănătoase poate fi o metodă prin care îți arăți ție iubire :).

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Resurse de training (19) - explorarea valorilor

Next
Next

10 întrebări de coaching pentru a ieși din blocaj