5 Motive sa tii un jurnal
Pe vremea când făceam terapie obișnuiam să țin un jurnal - cu sentimente, întrebări, destul de haotic… dar cu multă reflecție asupra sufletului. Apoi cumva blogul a devenit locul unde îmi așterneam gândurile și prin articole reușeam să mă golesc mental de deșeurile de peste zi.
În ultimii ani pentru că am scris destul de rar pe blog, am reluat activitatea de a scrie gândurile și trăirile - nimic organizat, ci ocazional sporadic pe un caiet ce îl țineam aproape. Însă cumva activitatea asta de apune cuvintele cu un pix pe hârtie mă ținea cu minte curată - așa că am zis să scriu un articol în care să îți vorbesc despre beneficiile de a ține un jurnal, din experiența proprie.
Sănătatea ta mentală - am menționat deja zona de reflecție - este ceva terapeutic în a îți așterne sentimentele și emoțiile - poate fi chiar o metodă de a le înțelege mai bine și de a învăța să le faci față. Plus, poți începe să înțelegi de ce și cum te simți în anumite locuri, într-un anumit timp și cu anumite persoane. Dacă anxietatea face parte din viața ta - poți găsi aici idei despre ce o declanșează.
Descărcare - a scrie într-un jurnal poate ține loc de a îți turna sufletul în fața unei alte persoane, și îți dă un sentiment de libertate, mai ales în momentele mai complicate - poate fi chiar un mecanism de autoapărare a creierului pentru a nu se păstra încărcat. Făcut cu intenție poate fi o unealtă foarte bună de dezvoltare personală.
Identificarea felului în care vorbești cu tine - americanii îi spun „self talk” și una dintre zicalele mele favorite când vorbesc despre asta este: vorbește cu tine ca și cum ai vorbi cu un prieten sau cu persoana iubită. Pentru mine jurnalul a fost metoda prin care am văzut cum mă adresam când venea vorba de propria persoană - acum îmi invit clienții de coaching să țină un jurnal și să recitească din când în când pasajele despre ei pe care le-au scris. De la sesiune la sesiune se observă o schimbare pentru cei care și-au făcut din asta un obicei. Alții au refuzat să scrie să mai facă asta după ce au realizat cât de urât vorbeau despre propria lor persoană. Recitirea lucrurilor pe care le-ai scris după o perioadă medie de timp te face să vezi lucrurile din altă perspectivă. Poți apoi identifica ușor cât de mult te auto-susții sau câtă putere le dai auto-sabotorilor (un alt subiect pe care îl adresez în coaching).
Calmare - acțiunea asta de a îți scrie ideile are asupra minții și corpului un efect de curățare profundă. Fie că vorbim de idei creative, dorințe sau lucruri mai puțin plăcute ca frustrări, nervi, spaime a ține un jurnal îți oferă un spațiu unde poți lăsa energia pe care lucrurile acestea ți-o dau și să o transformi în ceva ce îți va fi de folos pe termen lung. Personal scriu în jurnal înainte de culcare - și observ cum mi se relaxează corpul cu fiecare propoziție pe care o aștern. Te invit să îți observi și tu corpul când scrii despre cum ți-a fost ziua (cum se simte capul, umerii, spatele, stomacul?)
Creativitate și activarea căilor neuronale - Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia a făcut un studiu care a avut la bază cercetarea creierului atunci când scriem folosind pix și hârtie - într-un mod cursiv. Acest lucru duce la activarea zonei centrale a creierului lucru care duce la condiții optime pentru creier să învețe. Similar se întâmplă și atunci când desenăm folosind instrumente analogice. Personal îmi place să scriu și mi-a plăcut dintodeauna însă dacă nu ești genul care o face nu zice nimeni să te cari cu un caiet după tine, poți ține un jurnal digital însă dacă aplezi la o metodă clasică - poți pune poze, desene, schițe pe lângă scrisul clasic - orice simți că te va susține în dezvoltarea ta personală. Poți chiar în timp să îți creezi propriul stil cum ar fi să subliniezi cu o anumită culoare emoții specifice sau tipul de „self-talk”. Folosește orice îți e la îndemână și te inspiră pentru a îți transforma aceasta activitate într-un obicei.
Punte forte și puncte slabe - făcând un obicei din a scrie lucrurile poți identifica punctele tale forte - unde nu îți acorzi suficient credit și poate uneori nici măcar nu te oprești o clipă pentru a prețui momentul și punctele slabe unde vii din mindset greșit și pui presiune toxică pe tine și în acțiunile tale ducând lucrurile uneori poate spre auto-sabotaj.
Recent mă provoc să scriu zilnic mai mult în jurnal - așa că pe lângă practica de reflecție acum stau și descriu episoade, emoții, sentimente - lucruri mai în amănunt. E un exercițiu cu care nu sunt confortabilă pentru că trec din zona pragmatică a faptelor din procesul de reflecție în zona emoțională și a activării inteligenței pozitive.
Lipește poze, folosește culori sau doar un pix simplu în orice culoare îți vine la îndemână, ține ordinea sau dă frâu liber dezordinii pe pagină - orice metodă folosești - asigură-te că te ajută și te ajută pe termen lung. Și dacă te apuci de asta mi-ar plăcea să îmi dai un mesaj să îmi spui cum a funcționat pentru tine.