Coaching și meditație

Mindfulness-ul a avut un impact mare asupra vieții mele - a început cu productivitatea și continuă în toate aspectele vieții mele de la conversații la a mă lupta cu sabotorii interni.

Deși planul era să îți scriu scriptul unei meditații de conectare cu viitorul am decis că mai bine să povestesc un pic despre ce înseamnă de fapt mindfulness pentru mine în coaching și cum folosesc această unealtă în viața de zi cu zi. Asta pentru că în experiența și folosința mea meditația nu este capacitatea de a ajunge într-un alt plan sau ce mai poți citi de la cei care au dus această practică la alt nivel - pentru mine meditația este o manieră de a îmi aduce mintea și păstra focusul în prezent.

Uneori aleg să mă concentrez pe respirație, pe felul în care aceasta îmi oxigenează corpul, alteori să desenez pentru a îmi aduce mintea în prezent și a o ține ancorată de o activitate kinestezică sau identific sunetele din apropiere și depărtare pentru a îmi organiza gândurile. Aceste activități durează 1-2 minute însă așa cum ziceam și mai sus mă ajută să mă conectez cu lucrurile care au nevoie de atenția mea.

În cursul de pregătire Positive Intelligence Coach - unde specializarea este pe lucrul cu sabotorii - meditațiile ghidate sunt parte din dezvoltarea mea de coach. Se lucrează cu tactil, audio și vizual. Așa încât datorită app-ului pe care îl am la dispoziție - am 3 pilule de conectare 1 minute de 3 ori pe zi. Cu unele dintre ele rezonez și mi le salvez pentru a le avea la îndemână, altele nu sunt pe genul meu și nu mă oblig să trec prin ele decât din postura unui învățăcel. Asta pentru că fiecare are ceva de adus în formarea mea continuă - ca om, partener de viață, coleg, trainer sau coach.

Cu clienții mei folosesc aceste mici minute de conectare când îi văd extrem de agitați sau când vin și îmi spun că au nevoie de concentrare pentru că sunt prea multe în capul lor. Uneori chiar la începutul sesiunii pentru a ne conecta - mai ales dacă au trecut luni de la ultima sesiune.

Dacă practici meditația m-aș bucura să împărtășești cu mine exerciții - dacă nu o faci există cercetări care demonstrează faptul că a practica mindfulness poate aduce diverse efecte psihologice pozitive precum reducerea simptomelor psihologice, reactivitate emoțională și reglare îmbunătățită.

Pentru mine 2 tehnici sunt mereu la îndemână - cana de cafea/ceai/paharul cu apă - chinestezic și vizual - simți cana, temperatura, textura, miroși cafeaua, cum se simte când iei o înghițitură, felul în care îți energizează corpul, gustul cafelei, observă culoarea, felul în care acoperă suprafața cănii - orice detaliu. Dacă mintea îți merge în altă direcție, blând adu-o în prezent - și reia într-un mod conștient observarea cănii. Ai în podcast un episod în care te ghidez cum să faci asta pas cu pas.

Alta este aceea de a desena 1 minute conștient - ceva care să facă sens - ca să îmi dea pe lângă puterea de concentrare și aducere în prezent și sentimentul de satisfacție că am făcut ceva frumos în acel minut pe care l-am petrecut desenând.

Indiferent ce alegi să faci pentru a îți menține mintea în prezent (mindfulness) te va ajuta să faci mai bine stresului, să ai relații mai calitative (vei asculta și vei răspunde mai bine în comunicarea cu ceilalți), vei da mai puțină putere acelei voci interioare negative, vei avea o stimă de sine mai crescută pentru că vei conștientiza reușitele nu doar eșecurile, vei fi capabil să apreciezi la ceilalți diferite lucruri (revenim la relații mai calitative) și să nu uităm productivitatea - vei face mai multe într-un timp mai scurt.
Las la final ca memento pentru mine nu doar pentru tine: trecutul nu poate fi schimbat, însă viitorul este construit de acțiunile din prezent.

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Exerciții reflexive zilnice

Next
Next

Productivitate - 3 obiceiuri pentru a face mai mult în mai puțin timp