Relații sănătoase - transformă conversațiile în unele puternice

În sesiunile de coaching și în conversații folosesc destul de des cereri să primesc detalii sau clarificări. Motivul din spatele acestui obicei este dorința mea de a înțelege și nu de a răspunde. Dar și de a porni în partenerul meu de conversație un proces de conștientizare a ceea ce înseamnă un anumit lucru. Spre exemplu: „mă enervează x” versus „când x nu ajunge la timp îmi apasă butoanele, nu îmi respectă timpul și consider că nu mă respectă pe mine - iar asta mă enervează”

Când în comunicare nu există claritate - se poate construi într-un mod nesănătos pe presupuneri - care nu sunt o fundație bună și de lungă durată pentru a te putea baza pe ele. Așa că pentru a te asigura că lucrurile sunt pas cu pas confirmate de ambele părți implicate e un exercițiu bun să îți confirmi atât presupunerile, cât și să validezi ceea ce crezi tu că ai înțeles cu ceea ce a vrut cealaltă persoană să spună, și să îți comunici așteptările pe care le ai.

Marcia Reynolds unul dintre cei mai mari coach-i la nivel global și la al cărui training am participat acum 3 ani datorită școlii de la PwC aduce mereu în față cele 4 cuvinte care pot schimba relații: „ce vrei să spui?”.

De cele mai multe ori ne cântărim vorbele atunci când rezultatele conversației atârnă greu pentru noi, însă nu și în conversațiile normale de zi cu zi, cu persoana iubită, colegii sau membrii familiei - aici mergem pe automatism și acordăm rar atenția necesară cuvintelor pe care le alegem.

Sunt două metode prin care poți construi o relație sănătoasă cu cei din jurul tău - este nevoie de efort, de muncă și de conștientizare a acțiunilor, emoțiilor, nevoilor tale, dar și ale celorlalți.

1. Schimbul de emoții - de a îi face pe cei din jurul tău să se simtă văzuți și auziți:

  • Scapă de generalizări și afirmații superficiale despre cum te simți și încurajează-i și pe ei să facă asta. În loc de secul „Bine” elaborează cum ți-a fost ziua sau ce nevoie emoțională ai în momentul acela. Dacă vrei să duci conversația dincolo de superficialitate poți construi după întrebările „Ce faci?” sau „Cum ești?” cu „poți să-mi spui mai multe?”, „sunt curios/curioasă să știu mai multe”

  • Dezamorsează conflictele - când interpretezi felul în care cineva îți vorbește sau pui baza unei conversații pe cuvinte care la tine pot ajunge ca o critică - este foarte ușor să devii reactiv - iar asta de cele mai multe ori ne schimbă atât starea emoțională, cât și felul în care răspundem (cuvintele alese, tonul, ritmul și volumul vocii). Dacă simți cuvintele ca pe un atac - cere lămuriri - „m-ar ajuta să înțeleg ce vrei să îmi spui”, „poți să îmi dai mai multe detalii” sau „poți să îmi spui mai multe?”. E dificil, avem din motive de salvare a speciei un creier orientat mai degrabă spre a vedea amenințări decât oportunități și dacă alegem să privim fiecare conversație dintr-o zonă de curiozitate, versus de atac putem primi și oferi multe cadouri. Presupunând o intenție rea într-o conversație poate duce la conflict - și aici felul tău de abordare poate face diferența dintre lumină și întuneric. Ca să înțelegi metafora îți las și un articol scris de Michael Bungay Stanier aici.

  • Chiar și când nu ești de acord cu cel din fața ta poți folosi regula 2% despre care vorbește în cartea „Inteligență Pozitivă” - Shirzad Chamine. Caută acel 2% cu care ești de acord în afirmația celui din fața ta și construiește pe ea. „Ceea ce îmi place la idea ta este….introdu acel 2%…și asta mă face să mă gândesc la….”. E o schimbare de stare mentală când treci pe acțiune mai degrabă decât în reacțiune. Pleci de la o idee de a construi versus de a demola. Și este un mod extrem de constructiv de a transforma un „dar” în cadou :)

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Cum te poate ajuta un coach la încrederea în sine

Next
Next

Ce face un coach si cum alegi unul?