Ascultare activă

Jacob Morgan este autorul cărții „The Future of Work” - unde vorbește despre schimbările care au loc pe piața muncii și cum trendurile au impact asupra felului în care oamenii lucrează, cum managerii conduc și cum organizațiile își schimbă structura. Tot el a scris și ”The Collaborative Organization” - o carte care e pe lista mea de „citit”.

Într-un articol din Medium a scris despre ”BUILD” - un model prin care poți practica ascultatul activ.

B - vine de la body language (limbajul corporal) - dacă am învățat ceva în toți anii de vorbit în public este faptul că nu poți avea o conversație de calitate dacă cuvintele tale nu îți sunt reflectate și de informația pe care corpul tău o transmite. Am citit undeva că atunci când mesajul tău nu este reflectat de limbajul non-verbal persoana din fața ta primește doar 7% din informație. Așa că ai grijă de postura ta.

U - Understanding (înțelege) - aici stă magia unei conversații sănătoase - să îți oprești vocea interioară și să te concentrezi pe ceea ce spune cealaltă persoană și felul în care o spune. Ascultă ca să înțelegi nu ca să răspunzi. Adu-ți mintea în conversație chiar și atunci când zboară la lucrurile pe care trebuie să le faci în ziua respectivă. Adu-ți atenția la conversație pentru a îți aduce aminte ceea ce s-a discutat.

I - Interrupting (întreruperi) - o metodă sigură de a rupe conexiunea cu persoana din fața ta. O conversație este un parteneriat cu persoana cealaltă - acordă-i spațiu și timp pentru a îți împărtăși lucrurile care contează pentru el/ea. Mesajul tău nu este mai important decât al tău.

L - Look them in the eye (Privește-i în ochi) - dacă vrei să construiești o conexiune cu persoana din fața ta a îi privi în ochi este o metodă la îndemână. Poate fi dificil mai ales pentru introverți însă poate fi un memento perfect pentru a nu îți lăsa minte să se plimbe la alte subiecte.

D - don’t judge (nu judeca). Fii empatic cu partenerul tău de conversație. Nu fă presupuneri și judecăți și ascultă-i cuvintele, tonul, dispoziția, valorile și credințele - adu curiozitatea în conversație și oferă un spațiu de siguranță în care aceasta să aibă loc.

Mâine e luni - o zi perfectă pentru a începe să experimentezi conversații pline de sens care încep simplu „Cum ți-a fost weekendul?”

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Productivitate - 3 obiceiuri pentru a face mai mult în mai puțin timp

Next
Next

Mindfulness - exercițiu