Ce face un coach si cum alegi unul?

Unul dintre obiectivele acestui blog este acela de a oferi informații și de a-ți trezi curiozitatea de a afla mai multe pe subiect - azi am ales să povestesc despre ce face un coach și de ce ai vrea să lucrezi cu unul.

Sunt deja 4 ani de când am îmbrățișat și meseria de coach. Două școli de coaching, 3 programe de pregătire pe diverse arii (NLP, Positive Intelligence), 8 luni de învățare teoretică în clasă și alt an de online și mult peste 300 de ore de practică cu peste 40 de clienți. Lucrez într-o companie care are ca parte integrantă a culturii organizaționale zona de coaching - aici a fi coach înseamnă mai mult ca oricând „Coaching is a way of life!”. Fie că vorbim de proiecte pe zona de lucru, fie că vorbim de oameni care înțeleg și caută beneficiul de a lucra alături de cineva pentru a-și atinge obiectivele - sesiunile de coaching sunt ceva menit să te dezvolte.

Simt însă că este nevoie de a înțelege ce face un coach profesionist și cum poate el susține pe cineva în dezvoltarea personală și profesională. Asta pentru că bazându-mă pe feedback-urile primite de la clienții mei când începem să lucrăm și le explic ce înseamnă coachingul și ce nu înseamnă coaching - de multe ori mentoringul sau consultanța sunt văzute ca ore de coaching.
Ce este un coach?
Un coach este o persoană pregătită (prin cursuri și scoli) cu tehnici și abilități de ascultare profundă, observare și reflecție care te poate ajuta să treci peste blocaje, să identifici comportamente și gândiri care te țin pe loc, să iei decizii, să îți ofere suport să te descoperi și cunoști mai bine, să îți stabilești și să lucrezi pentru obiectivele tale personale și profesionale. Scopul principal al unui coach este de a te susține în a face un progres într-o zonă sau mai multe din viața ta, folosind tehnici de ascultare activă, punere de întrebări, observare și reflecție.


Ce înseamnă coaching?
Mai jos 3 definiții așa cum sunt ele descrise de 3 organizații profesionale globale:
The Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) definește coaching-ul ca „dezvoltarea aptitudinilor și cunoștințelor unei persoane astfel încât performanțele profesionale ale acesteia să se îmbunătățească, conducând la atingerea obiectivelor organizaționale”

European Mentoring and Coaching Council spune despre coaching următoarele: este o artă: aceea de a ajuta o persoană sau un grup să își dezvolte și să își valorifice potențialul profesional, relațional și personal în realizarea proiectelor lor și să își ocupe locul care li se cuvine în relația pe care o au cu ei înșiși, cu ceilalți și cu mediul înconjurător.
International Coaching Federation (ICF) definește coaching-ul ca fiind un parteneriat cu clienții într-un proces creativ și provocator care îi inspiră să își maximizeze potențialul personal și profesional. Procesul de coaching deblochează adesea surse de imaginație, productivitate și leadership neexploatate anterior.

Pentru mine, coaching-ul este un proces creativ și reflexiv, de parteneriat între coach și client în care coach-ul pune întrebări, oferă diferite tehnici de procesare a informației, ascultă și reflectă ceea ce aude iar clientul decide ce direcții vrea să urmeze și ce face cu informațiile pe care le descoperă în acest proces. Scopul unui coach este de a prelua informația fără a o eticheta sau a te judeca pe tine clientul pentru emiterea ei.

Când vine vorba despre cum să alegi un coach este important să înțelegi că fără acțiuni din partea ta și muncă - procesul nu va fi unul de succes. La fel ca un antrenor personal în educație fizică - coach-ul îți va pune la dispoziție instrumente, cunoștințele și parteneriatul lui dar nu poate să îți antreneze mușchii în locul tău. Cu susținerea lui poți stabili planuri de acțiune, obiective mari sau mici și planul de atingere a lor, identificare de limitări și blocaje precum și depășirea lor. Un coach te ajută să îți identifici punctele forte și să te folosești de ele în depășirea de bariere sau provocări.

Acum 5 lucruri pe care să le ai în vedere când vrei să lucrezi cu un coach:

  1. În primul rând - dacă alegi să lucrezi cu un coach - interesează-te de credențiale, nu cele de pe social media ci cele educaționale. Diplome ale școlilor pe care le-a urmat, dacă este membru al unei asociații profesionale, verifică școlile pe care le menționează. Coachingul nu este o meserie reglementată - așa cum este profesia de doctor sau de avocat, ceea ce înseamnă că e important să te asiguri că persoana cu care vrei să lucrezi a terminat o școală de coaching recunoscută de una dintre organizațiile profesionale globale care au un cod etic dedicat acestei profesii: ICF sau EMCC. Asta înseamnă că atât școala, curicula, cât și profesorii au în spate o pregătire profesională care respectă regulile și codul etic ale acelor organizații și că și coach-ul tău urmează etica și deontologia dată de aceste organizații.

  2. Coach-ul este antrenat să îți ofere un spațiu de confidențialitate, lipsit de etichete și plin de curiozitate. Astfel, vei primi întrebări, oglindire și observații obiective. Poate nu vei fi mereu confortabil în discuție, însă nu vei fi judecat, vei știi că ești într-un spațiu sigur de explorare. Tu ești singurul în măsură să ia decizia pe ce vrei să lucrezi și cum vrei să mergi înainte. Nu vei primi răspunsuri sau sfaturi și nici nu ți se va indica decizia oportună pentru tine. Un coach pornește de la premiza că ești o persoană completă cu resurse, răspunsuri și abilitățile necesare pentru a își atinge obiectivul.

  3. Coach-ul nu își urmărește propria agenda - ci are în vedere agenda ta și nevoile tale. Așa încât nu va duce conversația în direcția în care dorește și nu va folosi tehnici de manipulare pentru a discuta un subiect de interes pentru sine ci pentru tine - clientul.

  4. Nu îți va oferi soluții și nici răspunsuri, nu are nevoie să fie expert pe subiectul tău - pentru că va lucra cu ceea ce aduci la masă și tu ești expertul. Nu îți va oferi povești personale pentru a îți sugera soluții la provocările tale. Pentru a funcționa însă e nevoie de acțiune din partea ta, de a face pași spre obiectivul tău între sesiuni, nu doar în timpul întâlnirii.

  5. Coachingul este despre prezent și despre viitor, un coach nu este în măsură să te ajute să îți vindeci, înțelegi sau împaci trecutul - acesta este rolul unui terapeut/psiholog/psihiatru. Prioritatea coach-ului ești tu cu totalitatea lucrurilor pe care le aduci la masă, a sistemelor din care faci parte și cu obiectivele tale fie ele cât de ambițioase cu orientare în viitorul tău.

În coaching se lucrează pe obiective - obiectivele tale ale clientului.

Ce înseamnă un obiectiv?
Un obiectiv este o aspirație/năzuință despre ce vrei să obții - definește un scop, este orientată pe viitor descriind exact efectul pe care îl va avea după ce a fost atins, oferă cadru pentru obiectiv.
Acum ca să te asiguri că este unul clar - e bine să îl stabilești folosind matricea SMART asociată cu Peter Drucker și conceptul lui de management prin obiective.
S - specific - Cine și ce? (În coaching este mereu vorba despre tine - nu despre ceilalți) Ce vreau să realizez? De ce este important pentru mine acest obiectiv?
M - măsurabil - Cum voi știi că l-am atins? Care sunt parametrii pe care îi voi folosi ca să știu că sunt mai aproape de atingerea lui sau l-am depășit?
A - accesibil - Cât de realizabil este obiectivul? Ce am nevoie ca să îl fac accesibil? Cine mă poate susține în acest demers? Ce limitări sau bariere ar putea să apară?
R - realist/relevant - Cât de important este acest obiectiv pentru viitorul meu și așa cum mi-l imaginez? Este momentul potrivit? Merită să stabilesc acest obiectiv? Cât de mult vreau să se întâmple și ce sunt dispus să fac pentru asta?
T - temporalitate - Când vreau să se întâmple? Ce pot face pentru asta azi? Ce voi face pentru atingerea obiectivului în 6 săptămâni? Ce importanță va mai avea obiectul acesta pentru mine în 6 luni/într-un an?

Cum va arăta un obiectiv făcut clar și pe care îl poți măsura și care te va scoate un pic din zona de confort, te va ambiționa și va fi și ecologic (nu va face rău - ție, celor din jurul tău, mediului)? Dacă ai nevoie de 10 fraze ca să îl expui sau să îl explici înseamnă că nici pentru tine nu este clar. Neavând claritate, va fi o provocare pentru tine să lucrezi la ceva ce nu ai idee cum îți va transforma viața sau de ce/cine ai nevoie ca să se întâmple. Ideal, un obiectiv este transformațional cu cât este mai scurt. Uite și câteva idei despre cum ai putea să îl formulezi:

[Cine] va face [ce] asta ducând la [măsură] până la [când].

Până la [când], [cine] va face [ce] ducând la [măsură].

Până la [când], [măsura - va include cine și ce va face].

[Cine și ce - măsurabilul] până [când].

Dacă te uiți mai sus, toate propozițiile sunt scurte și la obiect. Te invit să scrii obiectivul pe foaie și astfel vei realiza claritatea lui. Dacă ai mai multe obiective din diferite arii ale vieții tale, notează-le pe toate folosind oricare dintre exemplele de mai sus. Numerotează-le în funcție de importanța lor și de cum vrei să le abordezi.

Acum asigură-te că vrei să începi procesul, că vei fi deschis(ă) să explorezi lucrurile apărute în sesiunile de coaching și că vei fi sincer(ă) în răspunsuri - pentru că este despre tine și doar fiind deschis în întâlnire vei descoperi cea mai bună cale spre obiectivul tău. Orice decizi să faci pentru visele și visurile tale - să îți fie cu reușită!

Vrei să continuăm discuția despre coaching? Hai să stabilim o discuție de descoperire pentru a decide dacă sunt coach-ul potrivit pentru tine - rezervă-ți ora folosind link-ul de aici.

Foto: Austin Chan

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Relații sănătoase - transformă conversațiile în unele puternice

Next
Next

Exerciții reflexive zilnice