Antrenarea rezilienței
Anul trecut a fost unul complicat cu bune și cu rele, însă pentru majoritatea dintre noi a fost o tabără de antrenarea rezilienței cu viteza luminii. Fiecare dintre noi am făcut față așa cum am știut, cu uneltele pe care le-am avut la dispoziție sau care ni le-au pus la dispoziție terapeutul, coach-ul sau mentorul.
Ce înseamnă de fapt resiliență? Probabil că până la pandemie ultima oară când ai auzit termenul era în liceu la fizică sau chimie, pentru că reziliența este mărimea caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc. Când vorbim însă ne referim la oameni dexonline ne oferă și: capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic șamd)
Putem antrena reziliența? Putem să ne introducem obiceiuri în viața de zi cu zi care să ne susțină în momente de criză?
În articolul acesta o să încerc să ofer câteva idei pe care sper să le găsești folositoare și care să fie un punct de pornire în felul în care reacționezi la stresul fiecărei zile.
Reziliența se bazează pe 8 piloni meniți să fie fundația structurii noastre mintale. Fiecare în parte poate fi lucrat și întărit prin acțiuni concrete, făcute conștient sau inconștient. Acest articol este inspirat de unul dintre mentorii mei din școala de coaching Joanna Antkiewicz.
Primul pilon este respirația
Deși pare poate cel mai natural lucru, nu mereu îl facem corect și conștient. Motiv pentru care provocăm lipsa oxigenării corpului și creierului. Fie că te apuci de meditație, fie că îți iei niște pauze din activitatea zilnică sau poate dimineața și seara te apuci să tragi adânc aer în piept și să conștientizezi acest lucru. În zilele mai stresante, vei observa că după câteva „guri” sănătoase de aer vei începe să caști - un real semn că ai corpul slab oxigenat.
Al doilea pilon este nutriția
Aici vorbim despre conștientizarea unei diete sănătoase, despre o detoxifiere ocazională, hidratarea pe toată durata zilei cu apă în principal, și apoi cu alte lichide. O alimentație sănătoasă, echilibrată nu aduce decât beneficii pe toate planurile: piele, corp, minte și spirit.. Spre exemplu asigură-te în perioada iernii că ai aport de vitamina D, vara aceasta este secretată de piele cu ajutorul soarelui, însă din octombrie până în martie vei avea nevoie să iei suplimente și să consumi mai des pește bogat în grăsime (somon, sardine, hering sau macrou), carne roșie (vită, vânat, oaie sau capră), ficat și gălbenușe de ouă.
Pe perioada verii consumă crude cât mai multe legume sub formă de salată sau garnituri. Totul însă echilibrat, fără a face excese într-o direcție sau alta.
Al treilea pilon este exercițiu fizic și întreținerea corpului
Plimbările, dansul, exerciții fizice chiar și cele mai simple secretă dopamină, serotonină și endorfină - hormonii care luptă împotriva anxietății și depresiei. Curățenia, datul cu mopul, spălatul vaselor, urcatul pe scări în loc de a lua liftul într-un ritm alert pot fi parte dintr-o rutină de exercițiu fizic, dacă altfel de mișcare nu îți este în obicei. Dansează pe melodia ta favorită în fiecare zi, măcar 3-5 minute pentru început, nu căuta să faci schimbări majore, ci alege pași mici spre reușită - scopul este de a îți pune sângele în mișcare și a ajuta imunitatea să înflorească.
Al patrulea pas renunțarea și revenirea
Vine din engleza Rebound and letting go - abilitatea de a accepta, ierta și merge mai departe când vine vorba despre episoade sau interacțiuni negative. Aici poți alege să scrii pe o hârtie lucrurile și apoi să le arunci la gunoi, eliberând și frustrarea în același timp cu ghemotocul de hârtie. Sau să urli pentru a lăsa să iasă energia negativă și furia să se ventileze. Caută să înțelegi momentul în care intri în acel cerc vicios și să alegi să îl părăsești, să nu lași sentimentele negative să îți consume timp și spațiu din minte și din suflet. Va fi nevoie de exercițiu și de răbdare la acest capitol însă dacă exersezi vei reuși să treci peste mult mai ușor și să te concentrezi pe lucrurile care îți construiesc bunăstarea. Nu uita că o gândire sănătoasă și orientată spre lucrurile bune, ajută și al creșterea imunității pe termen lung.
Al cincilea pilon grija de sine
Poate părea derizoriu și evident însă dacă analizezi rutina pe care o ai vei vedea că de multe ori grija pentru tine nu este o prioritate în fața serviciului, familiei, sau altor proiecte. Crează rutine de îngrijire unde te asiguri că faci mici lucruri care îți aduc bucurie și te distrează.
Tot aici intră și felul în care îți vorbești, ce cuvinte alegi la adresa ta și felul în care conștient te denigrezi (ce fraier ești, mereu fac prostii, tot timpul sunt neatent(ă), etc). Conștientizarea obiceiurilor care nu te servesc și care te sabotează fie din gândire, fie din comportament va face mai ușoară o posibilă schimbare - dacă o dorești. Poți renunța la ele, folosind metode de la pilonul 4 sau să îți faci un obicei de a sta seara și a îți mulțumi pentru lucrurile minunate pe care știi să le faci. Cu timpul vei ajunge să îți vezi valoarea.
Al șaselea pilon viziune/scop/spiritualitate
Aici nu vorbim despre credință și despre religie, ci despre părerea generală că fiecare viață are o menire - care este a ta, ce dorești să faci, ce dorești să știi, unde vrei să ajungi și cum? Conștientizează că e ceva mai puternic ca tine care te susține să mergi înainte - indiferent ce e acel ceva. Poți integra exerciții de meditație sau pur și simplu să găsești o modalitatea de a te încărca cu energie pe timpul zilei.
Al șaptelea pilon este somnul
Avem două tipuri de energie - cea reutilizabilă pe care o reîncărcăm atunci când dormim și dăm voie creierului să dea reset, să șteargă cumulul de informații de peste zi și să îi dea voie să o ia de la început a doua zi cu spațiu liber. Și cea vitală pe care o consumăm când nu reușim să ne oferim spațiu de resetare.
Somnul este poate cea mai simplă și la îndemână metodă de a crește și întări reziliența, este medicamentul de care corpul nostru are nevoie pentru a se încărca cu energie, vindeca sau pur și simplu pentru a îi oferi un moment de respiro. Așa că asigură-te că ai un număr de ore bune de somn, ideal ar fi înainte de miezul nopții și departe de ecrane. Aerisește bine camera înainte de a te culca, schimbă cearceafurile și fețele de pernă des și spală-le cu un detergent care are un miros care te relaxează, intră în pat și fă o verificare a corpului, cum se simte capul pe pernă, mâinile, spatele pe saltea, picioarele - este un altfel de meditație care te va ajuta să te relaxezi.
Caută să ai toate condițiile să ai un somn cât mai odihnitor și relaxat.
Ultimul pilon este prezența / mindfulness
Dacă mă citești de ceva vreme știi că mereu menționez despre partea aceasta de a fi atent, conștient și prezent în lucrurile pe care le faci sau cum zic oltenii be mindful! Asta înseamnă să trăiești în clipa prezentă și să îți dedici energia și atenția doar către lucrul pe care îl faci. De asemenea, tot la capitolul acesta intră și renunțarea la credința nesănătoasă că multi-taskingul funcționează, da - merge, însă asta duce la încărcarea creierului și la stres pe termen lung. Plus, atunci când te concentrezi pe un singur lucru, ai nevoie de mai puțin timp pentru a îl finaliza versus făcând mai multe în paralel.
Mindfulness-ul este abilitatea de a ști ce se întâmplă în capul tău la orice moment, fără însă a oferi gândurilor tale puterea de a te consuma, nu este despre a îți goli mintea și nici despre a cânta incantații pe o plajă pustie. Practicând conștient asta vei crește partea creierului responsabilă de gândire critică și analitică, luarea deciziilor, învățare și memorare. Este ca un exercițiu fizic de a duce la sală cortexul pre-frontal.
Fii prezent(ă) în conversații, relații, mailuri, video-conferințe, activități - fără a îți îngreuna creierul!
În sesiunile de coaching am clienți care aleg să vină pentru a lucra fix zona aceasta de reziliență, fie pentru că vor să treacă peste o perioadă mai grea la birou, fie că doresc să țină departe o posibilă anxietate. Pe lângă conștientizare, sunt o mulțime de alte exerciții pe care le poți face.
Dacă citind articolul meu la fiecare pilon ai da o notă la cum ești acum? Pe o scară de la 1 la 10 unde 10 este fantastic, excelezi. Cum stai la fiecare pilon? Ce te surprinde? Ce schimbare se cere și unde? Dacă vrei să crești chiar și cu o unitate la fiecare pilon, hai să povestim!