Sănătatea minții
Acest articol mi-a venit în minte în vacanță în timpul unei sesiuni de mindfulness pe care am încercat să o explic mamei mele. După ceva probleme de sănătate, o depresie și niște burn-out-uri poți fie să te duci în jos, fie să începi să fii atent la ceea ce contează și anume felul în care îți gestionezi viitorul din acest punct de vedere.
Și uite cum au intrat în rutina mea zilnică anumite obiceiuri care să mă ajute pe termen mediu și lung. Unul dintre aceste obiceiuri este acela de a îmi lua câteva minute zilnic pentru a nota lucruri despre ziua ce s-a încheiat, un fel de analiză. Pe lângă scrierea gândurilor și a lucrurilor petrecute în ziua respectivă, îmi analizez ziua din punctul de vedere al dispoziției - și o notez ca atare. Asta pentru a avea putea observa dacă lucrurile se deteriorează și să caut din timp soluții și susținere, fără a mai fi luată prin surprindere de o cădere.
În lumea bullet journal - vei găsi multe transmiteri la „mood tracker” sau un indicator de dispoziție cum ar zice olteanul :) Menirea lui este fix aceea de a îți oferi o imagine clară asupra dispoziției tale pe parcursul unei luni - schimbările de dispoziție sunt normale pentru că sunt influențate de multe lucruri, însă dacă ajungi la concluzia că lucrurile sunt mai mult în zona de anxietate sau negativă - e bine să faci o analiză și să cauți ajutor - fie schimbarea obiceiurilor, fie poate schimbarea lucrurilor și persoanelor toxice din jur care pot influența felul în care te simți, sau acolo unde este nevoie să apelezi cu încredere la câteva ore de terapie.
Dintre obiceiurile pe care le poți aduce în viața ta pentru a te lupta cu anxietatea sunt:
analiza și scrierea emoțiilor (de care povesteam la început) - care sunt lucrurile care declanșează sentimente negative, descarcă ziua din punct de vedere emoțional pe o bucată de hârtie. Aici un jurnal vine foarte la îndemână, fie el bullet or not :)
limitează utilizarea social media - validarea falsă venită din reacțiile primite la postări și comparația nesănătoasă cu viața celorlalți poate încuraja apariția anxietății și a depresiei. Amintește-ți mereu că oamenii postează doar partea frumoasă a vieții lor pe mediile sociale - tocmai pentru că lumea asta apreciază, într-o goană falsă după dorința de a fi plăcuți.
aruncă și fă curățenie - sentimentul de liberare pe care îl simți când golești ceva sau îți faci spațiul din jur mai frumos îți va ajuta dopamina să se elibereze. Dopamina este hormonul care ajută zona de motivare, învățare și plăcere.
conectează-te cu prietenii - chiar dacă o faci printr-un video call sau o serie de mesaje vocale, întreabă-i de sănătate și menține legătura cu viața reală, nu cea de pe social media. Aici se va elibera oxitocina care ajută creșterea încrederii și ne motivează să dezvoltăm relații.
fă o plimbare, dansează, ascultă muzică, desenează, crează ceva - fă din asta un obicei zilnic, care să te ajute să te concentrezi pe lucruri pozitive și să îți crească secreția de endorfină - lipsa acestui hormon duce la anxietate, depresie, schimbări de dispoziție, și chiar insomnie.
Dacă ești genul care meditează și care folosește afirmații pentru a încuraja anumite emoții uite câteva care te vor ajuta să scapi de stres:
Eliberez tensiunea din minte și din corp.
Eliberez toate grijile.
Sunt relaxat(ă) și liberă de stres.
Îmi acord timp în fiecare zi pentru a scăpa de stres.
Încep să trăiesc o viață mai echilibrată.
În fiecare zi devin mai liniștit(ă) și mulțumit(ă).
Indiferent care este modalitatea pe care o găsești pentru a avea grijă de sănătatea ta mintală, fă-o parte din activitatea ta zilnică - iar pentru a putea să formezi un obicei nou ai nevoie de 21 de zile consecutive în care să aplici acel obicei. Așa că fie „mood tracker”, fie „habit tracker” se pot dovedi extrem de folositoare :) Ai mai jos exemplu meu pentru luna iulie în ceea ce privește dispozițiile care au fost dominante în fiecare zi a lunii - simplu, atât vizual, cât și cromatic.