Leadership personal

Sursă foto: @jaysung

Atunci când am prins loc la trainingul de Leadership Personal marca Dale Carnegie a fost una dintre cele mai frumoase surprize. Pasionată fiind de zona aceasta de dezvoltare personală, mereu am considerat că nu poți fi lider pentru alte persoane dacă nu începi cu tine.

În Toastmasters ai parte de noțiuni de leadership pe care nu doar îl înveți, dar ai și ocazia să îl aplici prin oratorie. Dacă nu ai apucat să citești articole în care vorbeam mai pe larg despre ce înseamnă să fii parte din mișcarea aceasta, o poți face prin link-urile din acest articol.

Maturizarea vine în primul rând cu asumarea: a lucrurilor bune, a greșelilor, a deciziilor și a vieții în general. La fel, și Leadershipul, care vine ca un un pas normal după maturizare, fără aceasta este doar influență și nu cred că poate fi numit altfel. În partea aceasta, ca și în training sau în oratorie, este despre ceilalți nu despre tine. Iar ca să înțelegi asta, ai nevoie de maturitate. Pentru mine leadershipul are 8 fundamente, ușor de identificat și care le aplici mai întâi la tine, devenind o inspirație pentru ceilalți. 

  1. Asumă-ți responsabilitatea - Nu da vina pe alții, nu îți căuta scuze. Greșelile sunt ale tale, ridică-te peste obstacole, fii responsabil pentru propria viață. Îmbrățișează adevărul, este viața ta și nu ai nevoie să te scuzi pentru calea pe care vrei să o urmezi.

  2. Spune adevărul - caută metode prin care felul în care spui adevărul să nu jignească sau să rănească voit oamenii din jurul tău. Însă oricât de greu ar fi identifică-ți prioritățiile și atunci când cineva sau ceva nu face parte din asta, spune-o fără ascunzișuri și urmează numărul 1.

  3. Găsește-ți pasiunea - găsește aceea scânteie care să te facă mereu să mergi mai departe. Atunci când găsești acel ceva ce te pasionează îți va oferi mereu motive să „dărămi uși” sau „să spargi ferestre”, în loc să cauți scuze sau motive care să te auto-saboteze.

  4. Identifică soluții, nu probleme - se spune că există oameni care au câte o problemă pentru fiecare soluție, nu fi unul dintre ei. Cu o atitudine pozitivă, vei începe să vezi soluțiile la fiecare provocare. Și pentru a îți educa creierul să facă asta, nu mai folosi problemă (te vei autosabota și te vei bloca), folosește provocare (atunci vei fi mai relaxat și soluțiilor vor veni mai facil)

  5. Fă lucrurile să se întâmple - uneori e bine să ai răbdare, însă, în egală măsură lucrurile bune se întâmplă și celor care le caută. Acțiunea, de cele mai multe ori este apanajul celor curajoși, iar ei reușesc să meargă acolo unde alții doar visează.

  6. Fă conexiunile să conteze - fiecare persoană care intră în viața ta are în spate o poveste, nu judeca și dacă acorzi cuiva timp fă-o 100%. Nu aștepta nimic la schimb, nimeni nu îți este dator dacă îi acorzi atenția ta - o faci pentru că ai ales asta. Ascultă cu adevărat, oferă-ți opinia sinceră și neinteresată atunci când ți se cere și dacă nu ai nimic bun de spus de către o persoană, mai bine taci. Dacă musai vrei să spui ceva cuiva despre o terță persoană nu vorbi despre persoană, ci despre acțiunile pe care aceasta le face. La fel ca în feedback concentrează-te pe procesul care poate fi îmbunătățit, nu pe persoană.

  7. Acordă credit - nimeni nu s-a născut învățat și ne simțim extrem de bine când cineva ne laudă. Dacă o mai face și în grup larg este cu atât mai măgulitor pentru orgoliu. Însă, dacă rezultatul a fost în urma unui efort de echipă acordă credit acesteia. Mulțumește-le celor care te-au învățat ceva, oricât de mic ar fi acel lucru - vei vedea în privirea lor cât de mult înseamnă un simplu „merci!” și vei observa cum 90% din ei nu știu cum să reacționeze.

  8. Fă o diferență! Crezi sau nu, atingem viața celor pe care îi întâlnim, printr-un cuvânt, o atingere, o acțiune sau o reacțiune. Respectă-ți cuvântul, dacă nu vrei să faci ceva spune acest lucru, asumă-ți, nu veni cu scuze, fi prezent, nu jigni, nu judeca, acceptă că lumea este diferită și că e bine că e așa, acceptă cine ești și mergi pe calea ta, fără însă a călca pe cadavre în drumul tău.

Condu prin exemplu. Suntem milioane de oameni, pentru a trăi într-o societate frumoasă, înconjurați de lucruri frumoase, schimbarea începe din noi. Nu aștepta de la alții să o facă. Vrei ca lumea să nu mai traverseze pe roșu, nu o fă nici tu chiar dacă nu te vede nimeni. Oamenii care inspiră sunt aceia care prin exemplu fac lucrurile să se întâmple, Vrei să fii care ei? Întreabă-te ce poți schimba tu - un lucru mărunt, mic, în fiecare zi ca universul tău să fie mai frumos. Fă asta, pas după pas și fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! 

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Resurse de training (1) - Urși, ninja și cowboys

Next
Next

SMS Bucuresti