Aduci valoare în conversații?

Mă întâlnesc cu oameni care pot să vorbească câteva ore fără să spună ceva cu adevărat și oricât aș aprecia această parte a vorbitului în public, mai mult apreciez timpul pe care aleg sau nu să îl dau pe o conversație care nu aduce niciun beneficiu celor implicați. Așa că azi revin la zona de feedback și cum ne exprimăm încât să aducem valoare celor care ne dau câteva minute, ore din viața lor.

1. Evită generalizările, fii specific

Spre exemplu: Mi-ar plăcea să gândești în afara cutiei! (Think outside the box!) când vine vorba de generare de idei, de creativitate, de felul în care scrii sau te exprimi - cutia este diferită la fiecare dintre noi. Așa încât fii specific cu ce vrei să primești sau ce ai vrea să fie diferit. Tot aici intră și „întotdeauna, mereu, tot timpul, toată lumea, noi, ei, etc - nu ești Zeul suprem ca să știi ce gândește lumea pe pământ și nici nu ai fost prezent 7/24 lângă persoana respectivă pentru a fi 100% convins că nu există ruperi de ritual sau de comportament. Așa că nu le folosi - pentru a nu pune persoana din fața ta în dezavantaj și nevoia de a se apăra.

„Mereu alegi să pleci fără mine” versus ”mi-ar plăcea să știu din timp când nu putem merge împreună ca să îmi organizez alte planuri în perioada aceea”
„Tot timpul ridici tonul” vs ” Am observat că atunci când te pasionează ceva sau consideri că ești în dezavantaj ridici totul - e ceva ce pot eu face pentru a evita asta pe viitor?”
Mi-ar plăcea să vii cu exemple practice despre îmbunătățirea fluxului de lucru!
Mi-ar plăcea să folosești culori mai vii atunci când pictezi pentru copii.
Ți-aș recomanda pe viitor să folosești metafore pentru a exprima felul în care ar trebui să ne simțim când trecem prin experiența ta.

2. Fii generos cu descrierile - ca să primești ce dorești, dând la schimb direcții

Este interesant! Este fabulos! Când vine vorba despre a oferi calitate unei conversații oferă informații pe care cel din fața ta le poate folosi, aici o listă de atribute îți va fi foarte la îndemână așa că pregătește câteva care știi că îți sunt uzuale pentru a nu fi nevoie să cauți în dicționar după ele.

Mi-a plăcut felul în care folosind epitete ai reușit să mă transpui în povestea ta.
Cafeneaua de care ți-am vorbit servea un fresh de portocale de cea mai bună calitate, iar varietatea de cafele este mult peste cea normală în locurile obișnuite ale zonei.
Mi-ar plăcea pe viitor să găsesc mai multe tehnici de analiză a comportamentelor în trainingul tău.

3. A fost bine

Nu chiar mediocru dar nici nu m-ai dat pe spate - clar „a fost bine!” oferă multe informații pe care te poți sau poți dezvolta ulterior, nu? Urmează cele de mai sus - adaugă ceva ce ți-a plăcut, și ceva ce ar putea fi îmbunătățit, fii specific.
Mi-a plăcut felul în care ai coborât vocea la momentul x, pe viitor îți sugerez să revii la volumul normal după ce termini pasajul.

4. Am auzit, dar…

Așa cum probabil știi din conversațiile pe care le ai alături de oamenii din viața ta, atunci când cineva adaugă „dar” invalidează orice a fost spus înaintea acestui cuvânt extrem de puternic. Ca să transformi această conjuncție sau adverb într-un substantiv neutru (cadou) înlocuiește-l cu „da, și” - astfel vei evita ca interlocutorul tău să devină reticent la ceea ce ai de spus și se va păstra în conversația cu tine.
Mi-a plăcut discursul tău - da, și la partea de conflict poate n-ar strica să adaugi data viitoare mai multă intonație, pentru un impact mai mare.

Conversațiile pe care le avem cu cei din jur sunt adevărate cadouri pe care ni le facem. Investim timp, energie, sentimente și sunt uneltele care dezvoltă relații. Analizează o conversație, empatia ei și îți vei da seama despre cât de mult sunt implicații cei care o susțin.

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Invitat: Maria Panaite - Vacanță

Next
Next

Bullet Journal - idei de cadouri