Bullet Journal sau organizare cu agendă

Dacă mă urmărești de ceva vreme, cel mai probabil ai citit articolul în care am vorbit despre agenda care mă ajută să îmi țin programul. Pentru că era deja jumătatea anului când m-am gândit să scriu pe temă, mi-am notat ca în decembrie să revin la subiect pentru a oferi un articol util celor care vor să încerce genul acesta de organizare.

Ceea ce e nevoie să știi încă de la început este că înainte de a te apuca să investești în agende foarte scumpe - vezi dacă genul acesta de organizare ți se potrivește. Începe cu un caiet simplu, ideal cu foaie velină sau matematică pentru a îți încuraja creativitatea, și pentru a îți oferi libertatea de a te juca pentru a afla ce funcționează la tine.

Pentru mine, de ani de zile funcționează Filofax-ul. Asta pentru că îmi permite să adaug sau să scot pagini, să le mut în funcție de nevoie, oferind calitate. De când am descoperit Clipbook-ul (unul dintre modelele lor mai accesibile ca preț, păstrând calitatea firmei) sunt fana lor declarată! Astfel, le-am făcut cadou amicilor, iar pentru 2021 am decis să mai adaug una la colecție în loc să o folosesc pe cea din 2020.

Datorită celor de la e-Raft am aflat că pentru decembrie cei de la Filofax au lansat kit-ul creativ. Acesta conține o agendă Clipbook, charm-uri, washi tape și funde - o trusă completă pentru a îi da frâu liber designer-ului din tine. Evident, am pierdut două nopți de somn neștiind dacă reușesc să pun mâna pe așa ceva deoarece, atât în Ro, cât și la magazinele de pe Amazon care trimit la noi stocul era epuizat. Firma de la Bv pe care am menționat-o mai sus, au făcut posibil să intru în posesia unui kit, chiar înainte de Crăciun.

Acest articol nu este un advertorial (articol plătit) nici de către ei, nici de către cei de la Filofax. Îi menționez pentru că au oameni cărora le pasă de experiența ta de client. După ce am sunat la ei, văzând că au stoc epuizat la kit, mi-au spus că vor încerca să vadă dacă mai aduc. Asta era vineri pe 18, la ora 12. Luni la ora 8, pe data de 21 decembrie mă sunau să îmi spună că le-a venit comanda și pot trimite către mine atât agenda, cât și repartitoarele (și ele epuizate). Nu mi-au dat speranțe că va ajunge înainte de Crăciun și m-au rugat să fiu îngăduitoare. Pe 23 decembrie eram în posesia comenzii mele, dar și a suplimentului comandat ulterior pentru prietena mea. Simplu, rapid, cu zâmbete! Oricum comandam de la ei, însă acum m-au convins că merită să știe cât mai multă lume de ei.

Acum hai să revin la motivul acestui articol - organizarea cu ajutorul unui bullet journal sau a unei agende. Dacă ai auzit de mai multe ori de Metoda Bullet Journal - să știi că vine de la cartea lui Ryder Carroll - care vorbește despre genul acesta de organizare. Practic este o metodă minimalistă de a îți organiza, timpul, informațiile și nevoile într-o agendă, după un sistem. Încă de la lansare, cartea a creat o adevărată revoluție în ceea ce privește creativitatea în organizare. Dacă nu ai citit cartea încă îți recomand să o pui pe lista de lecturi pentru 2021. La o simplă căutare, vei găsi adevărate opere de artă, când vine vorba de decorarea agendei cu care interacționezi zilnic. Acum, hai să trecem la sistemul meu - pe care o să îl descriu mai jos - vezi ce poți lua pentru tine, și folosi.

1. Agenda - poți încerca o versiune digitală (am una de la Boss - nu m-a convins pentru că trebuia să car mereu ipad-ul cu mine). Așa că tot analogica e alegerea mea. În primul rând mă ajută cu descărcarea informațiilor, dar și pentru că fiind vizuală - mă servește mai bine. Așa cum ziceam la început - poți alege un caiet simplu, pe care să îl personalizezi după nevoie. Sau poți alege Filofax-ul de care ziceam mai sus. Nu o să mă repet pe subiectul cum alegi agenda pentru că în articolul din luna mai ai toate informațiile cu privire la subiectul acesta.

2. Sistem - fă un sistem după care îți vei organiza informațiile, care te va ajuta să le ai la îndemână rapid, oricând ai nevoie. Spre exemplu, eu am câteva sisteme: primul este cel al icoanelor - mi-am catalogat informațiile, iar fiecare categorie a primit o icoană.

Al doilea este cel al culorilor: fiecare categorie importantă are alocată o culoare, care este folosită atât pentru a nota în calendar, cât și în agendă informații legate de subiect. Dacă nu sunt importante, sunt în culoarea neagră sau albastră, însă începutul paragrafului are icoana pentru clasificare.

Al treilea este repartizarea în agendă - acele capitole care îmi permit să repartizez informațiile în funcție de subiectele principale ale agendei mele. Despre subiectul acesta, imediat după poză.

3. Capitole - după o cercetare amănunțită a subiectului, dar și pentru că vreau să adaug savoare anului viitor am ales să mai scap de unele capitole care nu m-au ajutat anul acesta. Spre exemplu, am scăpat de capitolul finanțe când am început să ne organizăm contabilitatea digital pentru a avea amândoi acces la buget (cu intrări și ieșiri). Pentru noi, organizarea la capitolul acesta ne-a ajutat să ne dăm seama unde se duc o parte din veniturile noastre, și cum le putem organiza mai bine pentru a le face să ne susțină unul dintre scopurile noastre: economisirea. Mutarea în digital, ne-a oferit o imagine și mai clară, pentru că puteam nota cheltuielile instant, când se întâmplau, chiar dacă nu eram împreună.

Pentru 2021 - am ales următoarele 4 capitole, cu subcapitole, alte 2 capitole sunt încă sub semnul întrebării:

A. Anual - unde am mai multe foi pe care le voi completa pe parcursul anului, despre asta voi vorbi în al treilea articol pe această temă;

B. Lunar - agenda care are calendarul pe fiecare lună - pe o pagină, oferindu-mi cum ziceam mai sus, imaginea de ansamblu. Tot aici am subcapitolul de Notițe - asta pentru că la fiecare întâlnire/eveniment/training am ceva de scris pe temă. Și fiind la același capitol, îmi va fi ușor să le găsesc. În funcție de subiect aleg să scriu pe o anumită culoare - care să mă ajute la identificarea rapidă, când voi căuta ceva. Spre exemplu - culoarea verde este pentru zile de naștere, ideile de petrecere, cadouri sau experiențe legate de aniversările celor din jur vor fi notate cu verde în zona de notițe, făcând ușoară găsirea lor.

C. Proiecte - este un capitol păstrat de anul acesta pentru că mi-a adus nenumărate beneficii, cum ar fi indexarea orelor de mentorat și coaching, dar și o mai bună coordonare a proiectelor pe care le-am susținut în cadrul organizațiilor unde fac voluntariat. Tot aici am orgnaizat și idei sau informațiile de la traininguri, notițe pentru blog sau sesiunile de desenat. Ca și anul acesta voi merge pe subcapitole pentru a îmi ușura căutarea informațiilor. Subcapitolele sunt date de mărimea proiectului, dar ș lungimea lui - ce termene există și care sunt acțiunile din anul ce urmează. Adaug un subcapitol gol care lasă loc pentru neprevăzute.

D. EU - aici e secțiunea dedicată lucrului cu mine. Asta pentru că în urma unei sesiuni de coaching, mi-am dat seama că în ultimele luni, singura persoană care nu avea timp în agenda mea, eram chiar eu. Găseam timp pentru oricine, mai puțin pentru mine. Am renunțat la mindfulness, gimnastica este tot mai puțin prezentă, iar cititul este rar spre deloc, dacă nu are legătură cu dezvoltarea personală sau educația. Și dacă am învățat ceva din 2020 este că e nevoie să îmi devin propria prioritate. Acesta este capitolul unde intră tot ce are legătură cu activitățile mele, familia, călătorii, proiectele personale (care nu se încadrează la cele de mai sus) și orice este conectat de sănătatea mea fizică și mentală.

Acum ajung la capitolele de care nu sunt singură - asta pentru că sunt proiecte pe care aș vrea să le dezvolt însă la momentul acesta este nevoie de un plan care să mă ajute să le pun în mișcare, plus resurse de timp, energie, creativitate și tehnice - pe care nu știu dacă le am la momentul acesta.

E. (?)Instagram și youtube - am pus separat capitolul pentru că vreau să mă ocup mai serios de creșterea contului și de oferirea de tutoriale simple de desenat elemente, și aș vrea să revin la un vis mai vechi acela de a face tutoriale scurte pe youtube pentru minimaliști. Alături de partener - care crede că sunt următorul disc de aur al youtube-ului și care mă încurajează cu fiecare ocazie ivită, tind să cred că am spor. Ce va aduce 2021, vom vedea.

F. (?) Brain dump - o parte de jurnal, în care să trec tot ce îmi vine în minte. Sunt ani buni de la ultimul meu jurnal, asta și pentru că pornind un blog, cumva pare că aici îmi vărs multe dintre gânduri. Deși capitolul acesta, de cele mai multe ori e folosit ca unul în care să pui idei care nu cad în categoriiile pe care le ai deja în agendă, poate fi folosit oricum voi ajunge eu să cred că mă va ajuta.

Portofelul este importat din agenda de 2020 - secțiunea aceasta conține cele necesare unei plimbări la magazin. Pentru că minimalismul s-a extins și la eliminarea altui obiect vestimentar, transferând catrafusele din portofel în agendă, încă din 2019. În al treilea articol al seriei o să îți arăt cum am făcut asta.

4. Design - dacă ai luat decizia să faci asta, începe să lucrezi la sistem. Cât de mare vrei să fie agenda? Merge un caiet mai mic, sau ai nevoie de ceva mai complex. Ce vrei să treci în ea? Te ajută zona de culori? Am câțiva clienți de coaching care au implementat sistemul cu agendă și culori (fiecare personalizându-l pe nevoia și propriul stil) și feedback-ul lor este unul fantastic - pentru că au reușit să își atingă obiective. Poți găsi cum m-am organizat pe acest subiectul în articolul 3 din această serie.

5. Stil - poți deveni extrem de creativ și să lucrezi cu o temă, să personalizezi paginile, pe lângă culori, cu desene, picturi, poze, bucăți din ziare, washi tape sau funde. La o simplă căutare pe youtube sau pinterest a termenului “bullet journal” vei găsi tone de materiale. Ce mi-am ales eu și cum m-am organizat, vorbesc mai larg aici.

Dacă articolul meu te-a convins să încerci metoda, mă repet, mergi pe ceva simplu și experimentează pe parcurs - vezi ce funcționează pentru tine și ce nu. Însă, nu lăsa agenda să îți consume mai mult timp decât este cazul, decât dacă îți aduce beneficii (te relaxează, descoperi un nou hobby, te ajută la auto-analiză etc).

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Resurse de training online (17)

Next
Next

Recenzie de carte: Manual de mentorat, Julie Starr