Bullet Journal - învățare

Am fost întrebată în ultima săptămână de mai multe ori cum folosești un bullet journal în învățare și am explicat sistemul meu și ce funcționează pentru mine ca apoi să invit persoana din fața mea să traseze parcursul ei de învățare și să vadă unde ar putea intra ca suport un bullet journal. Nevoile și metodele sunt diferite însă scopul este comun - să îți atingi niște obiective (profesionale, personale, de dezvoltare, de cunoaștere etc.) În articolul de mai jos, îți ofer o structură ce poate fi folosită ca punct de pornire, important este să o adaptezi la nevoia și stilul tău personal - astfel încât dacă te apuci să faci un jurnal pentru un subiect (fie el învățare, meditație sau orice altceva). Îl numesc bullet journal pentru că am multe tranziții de la un capitol la altul și plus am niște mini obiective îndeplinite, alături de o identificare cu ajutorul semnelor grafice.

Hai să vedem de ce e nevoie înainte de partea de organizare per-se :), care sunt primii pași:

  1. Notează-ți pe primele pagini obiectivele de învățare și de dezvoltare - fie că vorbim despre o acreditare (cum e cazul meu), fie că vorbim despre o evaluare (dacă ești la școală) sau poate de un scop de a învăța ceva nou pentru sufletul tău.

  2. Notează și un termen limită pe care ți-l impui pentru atingerea acestor obiective pentru că știm bine că obiectivele fără termen sunt doar vise.

  3. Apoi împarte acest scop în bucăți mai mici pe care le poți numi pietre de temelie pentru că atingându-le ajungi mai repede la scopul final.

  4. După ce ai făcut acești pași, fiind reprezentați într-un mod vizual - vei reuși să înțelegi și să îți imaginezi călătoria într-un mod mult mai simplu. De asemenea, vei vedea și dacă timpul pe care l-ai setat pentru atingerea obiectivului este unul real sau e nevoie să mai lucrezi la el.

Împarte acum caietul / agenda în secțiuni - fie prin culorea pixului, fie printr-un număr de pagini dedicat, fie prin adăugarea de post-it-uri de culori diferite pentru indexare - găsește sistemul care te servește. Mai jos, vei găsi câteva exemple de capitole pe care le pun într-un bullet journal de învățare.

  1. Este un loc unde poți adăuga întrebări pentru tutorii / mentorii tăi - fie că citești materiale, faci cercetare sau lucrezi la un eseu - mereu apar întrebări care au nevoie de răspuns pentru a îți hrăni curiozitatea, însă pentru că trecem peste ele - le uităm. Așa că în timp ce înveți notează orice nelămurire apar - și apoi adresează-o. Dacă procesul ți-a oferit răspunsuri, taie întrebarea de pe listă, dacă nu - mergi cu ea la tutor/mentor.

  2. Este locul tău de reflecție (reflecție) la ceea ce ai învățat. Găsește un loc liniștit în casă, departe de distracții (televizor, gălăgia familiei etc) și scrie zilnic ce a rămas cu tine. Fie că este vorba despre niște interacțiuni cu oameni, cărți, clipuri, materiale de studiu - ce știi azi și nu știai ieri?

  3. Este locul de planificare a procesului de învățare - ce vrei să știi mâine ca să fii mai aproape de ținta ta? Care ar fi pașii mici (Kaizen) pe care îi poți face mâine ca să fi învățat ceva nou pe subiectul ales de tine?

  4. Este locul de sedimentare a informațiilor - prin scriere creierul se eliberează prin organizarea informațiilor într-un mediu sigur. Și nu mai face eforturi să rețină și aia, și ailaltă. După scriere le „arhivează” lăsând spațiu pentru informații noi. Mai simplu, mai eficient și mai sănătos pentru tine.

  5. Este o metodă foarte bună de organizare a timpului - mai ales dacă îți setezi un interval de timp zilnic dedicat studiului. Organizarea creierului vezi punctul 4, organizarea informațiilor vezi începutul articolului și declutter (organizare, curățenie - ce alegi tu pentru a te servi) a lucrurilor care au legătură cu învățatul - sunt toate într-un singur loc, fără a mai fi nevoie să cauți o informație în 5 locuri.

  6. Stabilește un timp rezonabil dedicat învățarii și dacă acesta este mai mare de 45 de minute acordă-i corpului și creierului o pauză de 10 minute la fiecare calup. Ridică-te din zona unde ești, fă o mică plimbare, bea un pahar cu apă, practică un mic exercițiu fizic - încearcă să îți setezi clar timpul de pauză și apoi nu te lăsa distras de altele - când s-a terminat recreația, înapoi la treabă.

Cum am folosit eu un bullet journal în procesul de acreditare prin care trec? Am un caiet în care am luat notițe în toată școala de coaching și pe acela l-am dedicat procesului meu de învățare a acestei meserii. Acolo am pus bazele caietului meu de învățate, când acela s-a umplut am trecut la al doilea mai structurat ca să îmi servească scopului de a îmi lua acreditarea - așa că am adaugat și culori nu doar post-it-uri. Fix ca în Filofax ;) Dacă citesc o carte și am idei le notez în caiet, particip la workshopuri îmi iau notițe în caiet, sunt observator al unei metode noi - desenez procesul aici. Practic în ultimul an acest caiet a fost sursa mea de inspirație, reflecție, învățare, adunare toate într-un singur loc. Am și în agenda pe care o iau zilnic cu mine o secțiune dedicată zonei de coaching pentru idei de pe drum cum le numesc eu, asta pentru că agenda de coaching stă mereu acasă.

Tu cum îți organizezi învățarea?

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Mindfulness: Fundal funcțional

Next
Next

Invitat: Maria Panaite - Vacanță